Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Οι απαγορευμένες πατάτες

Η Μούφα:
[από email που κυκλοφορεί ευρέως]

Άφιξη codex alimentarius στην Ελλάδα
Μια φωτογραφία 1000 λέξεις... το Codex Alimentarius έκανε την εμφάνιση του και στην Ελλάδα... ετοιμαστείτε για ακραίες καταστάσεις στο προσεχές μέλλον!!!

Απαγορεύεται η φύτευση ,εξαιτίας του ότι η "ράτσα" της πατάτας ανήκει μαζί με τα δικαιώματά της σε κάποια εταιρεία ή οποία απαγορεύει την αναπαραγωγή της, κάτι σαν ΑCTA διατροφική, το λεγόμενο "Codex Alimentarius",βάσει του οποίου θα απαγορεύεται μελλοντικά η αναπαραγωγή "τέτοιου τύπου" με κατοχυρωμένη πατέντα αγροτικών προϊόντων.
Προσέξτε αυτό είναι το σχέδιο , ο έλεγχος των τροφίμων, ήδη μόνο υβρίδια κυκλοφορούν που ανήκουν σε εταιρείες κι επειδή χωρίς λεφτά ζεις αλλά χωρίς φαγητό όχι, φυλάξτε παλιούς σπόρους που ξαναφύονται και δεν ανήκουν σε εταιρείες,γιατί τα υβρίδια είναι μονοετή και μολύνουν το έδαφος.Είναι σημαντικό να ενισχυθούν όσοι κρατάνε παλιούς σπόρους και να προσπαθήσουμε κι οι ίδιοι να τους αναπαράγουμε.Ο έλεγχος του φαγητού θα βοηθήσει την νέα τάξη να εδραιωθεί.!

Ποτέ μην αφήσεις αμαθείς ανθρώπους να κρίνουν.

Φωκυλίδης (Γνώμαι, 86)

Η Πραγματικότητα: 


Μία νέα επικίνδυνη ασθένεια της πατάτας εντοπίστηκε πρόσφατα στο Ν. Δράμας. Κίνδυνος για την εξάπλωσή της σε όλη την Ελλάδα μέσω της ανεξέλεγκτης εμπορίας.
[Αναδημοσίευση από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας] 


Μία νέα επικίνδυνη ασθένεια της πατάτας, από αυτές που οι Φυτοϋγειονομικές Αρχές χαρακτηρίζουν σαν "ασθένειες καραντίνας", εντοπίστηκε επίσημα για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην περιοχή Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Οι συνάδελφοι γεωπόνοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας, μας έστειλαν ένα πλήρες και πολύ κατατοπιστικό ενημερωτικό φυλλάδιο, με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από το θέμα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε μερικά βασικά στοιχεία για την ασθένεια, ενώ όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να δει ολόκληρο το φυλλάδιο πατώντας εδώ

Η ασθένεια είναι γνωστή ως "καρκίνωση της πατάτας" και προκαλείται από το μύκητα εδάφους Synchytrium endobioticum.

Πριν συνεχίσουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ κίνδυνος για τον άνθρωπο από την  κατανάλωση πατάτας που έχει προσβληθεί από την ασθένεια. Επομένως κάποιοι τίτλοι όπως "καρκινογόνες πατάτες" ή "πατάτες με καρκίνο" που έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης, είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΙ και δείχνουν πλήρη άγνοια του θέματος, αν όχι εσκεμμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης του κόσμου.

Γενικά
Η ασθένεια είναι ευρέως διαδεδομένη στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. (Αγγλία, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Βέλγιο κλπ.) εδώ και χρόνια. Στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή Νευροκοπίου Δράμας τον Αύγουστο του 2011.
Θεωρείται πολύ σοβαρή ασθένεια και προκαλεί σημαντική υποβάθμιση της παραγωγής, γιαυτό και παγκοσμίως λαμβάνονται αυστηρά φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ζημιά είναι τόσο μεγάλη πουη παραγωγή είναι μικρότερη από το βάρος του φυτεμένου πατατόσπορου. Η σχετική με την ασθένεια ελληνική νομοθεσία είναι το Π.Δ. 365/2002 (ΦΕΚ Α΄ 307) και η Κοινή Υπουργική Απόφαση 259959/1984 (ΦΕΚ Β΄ 260).

Συμπτώματα
Το υπέργειο μέρος του φυτού δεν εμφανίζει συμπτώματα.Τα τυπικά συμπτώματα εμφανίζονται με τη μορφή όγκων στους κονδύλους, στα στολόνια αλλά ποτέ στις ρίζες


.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η ασθένεια γίνεται αντιληπτή μόνο κατά τη στιγμή της συγκομιδής.
Οι όγκοι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μεγαλώσουν πολύ και να καλύψουν ολόκληρη την επιφάνεια του κονδύλου. Πάνω στους αρχικούς όγκους σχηματίζονται καινούργιοι δευτερογενείς όγκοι και τελικά οι προσβεβλημένες πατάτες παίρνουν την όψη "κουνουπιδιού".
Οι όγκοι αρχικά είναι ανοιχτόχρωμοι, αργότερα όμως μαυρίζουν και αποσυντίθενται απελευθερώνοντας τα σπόρια του μύκητα στο έδαφος.
 Εάν η προσβολή στο χωράφι γίνει σχετικά αργά (κοντά στην συγκομιδή), οι όγκοι είναι μικροί και δυσδιάκριτοι και συνεχίζουν να μεγαλώνουν και κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης της πατάτας.
Η ασθένεια μεταδίδεται:
 • Με το μολυσμένο έδαφος
 • Με τη μεταφορά και τη φύτευση μολυσμένων κονδύλων που έχουν λανθάνουσα (μη ορατή προσβολή).
 • Με την κοπριά των ζώων που έχουν βοσκήσει σε μολυσμένο χωράφι, αφού τα σπόρια του μύκητα επιβιώνουν στο πεπτικό σύστημα των ζώων.
 • Με τον άνεμο, και το νερό της βροχής ή της άρδευσης.

Αντιμετώπιση.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν κατάλληλα και αποτελεσματικά μυκητοκτόνα που να καταπολεμούν την ασθένεια. Η αντιμετώπιση είναι αποκλειστικά προληπτική. Βασικό μέτρο πρόληψης για να εμποδιστεί η διασπορά της ασθένειας είναι η χρήση ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΥ.
Απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ η χρήση πατάτας φαγητού για σπορά.
Στις περιοχές που βρίσκονται κοντά σε ήδη προσβεβλημένες περιοχές, θα πρέπει να λαμβάνονται και συμπληρωματικά μέτρα για την αποφυγή της μόλυνσης, όπως η αποφυγή χρήσης κοπριάς ζώων ή οργανικής λίπανσης στα πατατοχώραφα και η απαγόρευση της βόσκησης σε ζώα που πιθανόν έχουν βοσκήσει σε μολυσμένα χωράφια. Γύρω από μία μολυσμένη περιοχή οριοθετείται από τις φυτοϋγειονομικές αρχές μία "ζώνη ασφαλείας" πλάτους τουλάχιστον 500 μέτρων, μέσα στην οποία απαγορεύεται η βόσκηση και η μεταφορά εδάφους με κάθε τρόπο.

Σημαντική παρατήρηση.
Επειδή παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται και από άλλα παθογόνα (π.χ. νηματώδεις), οι παραγωγοί για κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στις πατάτες τους θα πρέπει να συμβουλεύονται αμέσως τις φυτοϋγειονομικές αρχές της περιοχής τους, δηλαδή τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών ή τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.
Έλεγχος στην καλλιέργεια και διακίνηση της πατάτας 
[Αναδημοσίευση από ΠΑΤΡΙΣ]

 1. Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 365/ΦΕΚ 307 τ. Α? /10-12-2002 παράρτημα  IV  , Κεφάλαιο ΙΙ , σημείο 18.5 η σήμανση πατάτας φαγητού είναι υποχρεωτική με Αριθμό Φυτοϋγειονομικού Μητρώου (Α.Μ.) επί της συσκευασίας της παραγόμενης και διακινούμενης στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. πατάτα από τον παραγωγό ως το στάδιο του τελικού καταναλωτή. Σύμφωνα με τις διατάξεις (Εθνικές και Κοινοτικές) ο Αριθμός Μητρώου έχει σκοπό την διαπίστωση της καταγωγής του προϊόντος σε οποιοδήποτε στάδιο διακίνησης.
 1. Επίσης πρόσφατα διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στην Χώρα, ο επιβλαβής οργανισμός SynchytriumEndobioticum που προκαλεί την ασθένεια γνωστή και ως «καρκίνωση της πατάτας» σε δείγμα φυτών πατάτας με κονδύλους από καλλιέργεια πατάτας στην περιοχή Δ.Δ. Περιθωρίου του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.
Είναι  μια πολύ σοβαρή ασθένεια αφού η εμφάνισή της:
?  «Αχρηστεύει» αγρούς για δεκαετίες με μακροχρόνια απαγόρευση φύτευσης πατάτας
?  Επιβάλει φυτοϋγειονομικά μέτρα στις περιοχές που επιβεβαιώνεται η παρουσία της με ορατό κίνδυνο στην εμπορία του προϊόντος.
?  Περιορίζει  την εσωτερική διακίνηση της πατάτας .
?  Μειώνει την  παραγωγή της καλλιέργειας καθώς και την ανθεκτικότητα του γενετικού υλικού.
?  Προκαλεί απώλεια αγορών τόσο στο εσωτερικό της Χώρας όσο και στην Ε.Ε. και στις εξαγωγές.
?  Απαιτεί υψηλό κόστος για την εφαρμογή των μέτρων του περιορισμού της εξάπλωσης της ασθένειας
C. Με έγγραφό του ο ΕΛΓΑ ενημέρωσε τους προϊσταμένους των Υποκαταστημάτων του, ότι σε περιπτώσεις ζημιών από διάφορα αίτια καλυπτόμενα ασφαλιστικά, ότι θα απαιτεί την προσκόμιση των ετικετών πιστοποίησης, τα σχετικά τιμολόγια αγοράς του πατατόσπορου, τον αριθμό σπορομερίδας που καλλιεργείται ανά αγροτεμάχιο καθώς και τα τιμολόγια πώλησης της πατάτας.
Σύμφωνα με το Π.Δ. 365/2002 απαγορεύεται η φύτευση κονδύλων πατάτας που δεν φέρουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο διότι η προμήθεια μη υγιούς, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης πατατόσπορου προκαλεί τα κάτωθι σοβαρά προβλήματα:
?    Μεταφέρει σοβαρές ασθένειες στο χωράφι
?   Μειώνει την στρεμματική απόδοση της καλλιέργειας
?   Δεν εξασφαλίζει τη γνησιότητα της ποικιλίας.
Με βάση τα παραπάνω και σε συνέχεια των καταγγελιών που υπάρχουν, για διακίνηση - φύτευση μη ελεγμένου  σπόρου πατάτας αλλά και των δυσμενών αποτελεσμάτων για την καλλιέργεια της πατάτας από ενδεχόμενη επιβεβαίωση παρουσίας επιβλαβών φυτοϋγειονομικών παθογόνων στον Νομό μας, σας ενημερώνουμε ότι:
Η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής πρόκειται το επόμενο διάστημα και ενόψει των καλλιεργειών της φθινοπωρινής αλλά και της  εαρινής καλλιέργειας να πραγματοποιήσει έκτακτες δειγματοληψίες σε φαινομενικά ύποπτες καλλιέργειες πατάτας, όπου με δειγματοληψία στην φυτεία αλλά και από έλεγχο των αρχείων των παραγωγών (τιμολόγια για τον έλεγχο αγοράς του πατατόσπορου, τιμολόγια πώλησης του παραγόμενου προϊόντος, και άλλων εγγράφων που θα κρίνονται απαραίτητα) θα αποδεικνύεται η ορθή εφαρμογή  της φυτοϋγειονομικής Νομοθεσίας.
Ενδεικτικά σας γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να τηρείτε  επί τουλάχιστον μια τριετία:
·        Τιμολόγια αγοράς του πατατόσπορου, καθώς και των αριθμών σπορομερίδας που καλλιεργείτε ανά αγροτεμάχιο.
·        Τιμολόγια πώλησης της πατάτας  που παράγετε.
Επιπλέον όλων των παραπάνω θα πρέπει να  γνωστοποιείτε αμέσως στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  του Νομού μας, οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση συμπτωμάτων ή παρουσία επιβλαβών οργανισμών ή κάθε ανωμαλία που παρουσιάζουν τα φυτά σας.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι εάν διαπιστωθούν παραβάσεις , θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον Ν. 2147/1952(Α 155) άρθρα 34α και 35 όπως προστέθηκαν με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.2538/τ. Α?/1-12-97 διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΛΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ & ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα

2621360108 και 2621360110.

2 σχόλια:

 1. khảo thí tốt thì sẽ bị đuổi ra khỏi đây.
  đồng tâm
  game mu
  cho thuê phòng trọ
  cho thuê phòng trọ
  nhac san cuc manh
  tư vấn pháp luật qua điện thoại
  văn phòng luật
  số điện thoại tư vấn luật
  dịch vụ thành lập doanh nghiệp
  Bởi vì cuộc khảo thí sắp tới gần cho nên Tô Hân Nhi cũng dốc sức mà tu luyện, kỳ thực với tu vi của nàng hiện tại thì không cần lo lắng tới chuyện khảo thí.

  Âu Dương Phiên Tình, Đỗ Mật Nhi, Tư Mã yên Nhiên hai người biết chuyện khảo thí của học viện cho nên cũng dốc sức mà tu luyện, ba người mặc dù có quan hệ mà vào được đây nhưng cũng muốn tham gia cuộc khảo Nhi và Âu Dương Phiên Tình kỳ thực vượt qua cuộc khảo thí không khó, chỉ có Tư Mã Yên Nhiên là lo lắng, nàng gần đây mới đột phá tới cảnh giới Tứ Phẩm Luyện dược sư mà thôi.

  Cuộc khảo thí học viện những học viên mới cũng hơi bận tâm, trừ phi là những siêu cấp thiên tài đứng ở một trăm vị trí đầu tiên, còn học viên cũ thì không cần lo lắng chuyện khảo nghiệm, chỉ là học viên cũ thì lo lắng trận đấu bảy ngày sau.

  Tất cả mọi người đều khẩn trương chạy nước rút, cuối cùng cũng đã tới ngày khảo thí, cuộc kháo thí chia làm khảo nghiệm linh hồn lực đối với Luyện Dược sư và đấu khí với Đấu sư.

  Đấu khí học viện là một khoảng sân rất lớn, mới sáng sớm đã có bốn năm nghìn

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Oasis Casino Resort Sørett - Jordan2retro
  Oasis is a casino hotel how to order jordan 18 white royal blue located on the jordan 18 white royal blue for sale Sørett River near the town of air jordan 18 retro racer blue discount Hedlend, the first casino in Scandinavia. 파라오 슬롯 Its official where can i buy air jordan 18 retro men red website is now open.

  ΑπάντησηΔιαγραφή