Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Κατάσταση Ρωμαϊκή


Ο Πήτερ Ουστίνωφ σε κατάσταση ρωμαϊκή στην ταινία «Qvo Vadis» (1951)
Η Μούφα:
Αντιγράφεται μανιωδώς από status σε status στο Facebook


Νόμος τέθηκε σε ισχύ σήμερα για το FB ...
ΔΗΛΩΝΩ ότι η χρήση των προσωπικών μου δεδομένων και φωτογραφιών μου ανά πάσα στιγμή απαιτει την προσωπική μου έγκριση (Σύμβαση της Βέρνης).
Όποιος μπορεί να διαβάσει αυτό το κείμενο να το αντιγραψει και να το δημοσιεύσει στον τοιχο του η στην αρχικη σελιδα του FB . Ετσι εχετε τεθεί υπό την προστασία του νόμου .
Αναρτήθηκε προς τη διοίκηση του FB ότι από αυτή τη στιγμή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ καθε αποκάλυψη, αντιγραφή, διανομή των προσωπικών μου δεδομένων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση ειτε τον προσωπικο μου λογαριασμό στο FB είτε καθε προσωπικο μου περιεχόμενο.
Το περιεχόμενο του παρόντος προφίλ είναι κάτω από το αόρατο σήμα "PRIVATE" και δεν πρέπει να διαταραχθεί. (UCC 1 1-308-1-103 Κατάσταση Ρωμαϊκή).
Όλα τα μέλη καλούνται να δημοσιεύσουν αυτή την προκήρυξη σε αυτή τη μορφή, ή να συμπληρωθεί με νέα στοιχεία σχετικά με την κατάχρηση των δεδομένων η Εγγραφή στο FB και η ιδιωτική αλληλογραφία που υπαρχει για FB επικοινωνία. Εάν η δήλωση δεν δημοσιεύτει στον τοίχο σας, θα ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΣΙΩΠΗΡΑ οτι αποδέχεστε και ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων, βιογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία από το προφίλ σας.

Η Πραγματικότητα
Άρθρο της νομικού Φωτεινής Ντούρα 
- Αναδημοσιεύεται με την άδειά της -

ΝΕΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ FACEBOOK

Καινούργιο κείμενο περί "προστασίας των προσωπικών δεδομένων" άρχισαν να αναπαράγουν στα status τους οι χρήστες στο facebook, με την ελπίδα ότι έτσι θα προστατεύσουν την προσωπική τους ζωή (φωτογραφίες, γεγονότα κλπ) που τοσο καιρό οικειοθελώς (βεβαίως!) μοιράζονται με όλους.
Αυτή τη φορά μάλιστα το περιεχόμενο του κειμένου είναι ακόμη πιο αστείο καθώς ο εμπνευστής του, προφανώς για να το κάνει πιο βαρύγδουπο και πιστευτό, επικαλείται διατάξεις διεθνών συμβάσεων που δεν έχουν καν σχέση με το θέμα.

Το κείμενο που αρχίζει με την ημιτελή φράση "Νόμος τέθηκε σε ισχύ σήμερα για το FΒ.." προκειμένου να τραβήξει την προσοχή και να πείσει τον χρήστη ότι έγινε κάτι πρόσφατα στο οποίο πρέπει να αντιδράσει άμεσα έχει ως εξής:

[...] (το κείμενο είναι το ίδιο με πιο πάνω και παραλείπεται)

Κατ' αρχήν η επικαλούμενη σύμβαση της Βέρνης αφορά την προστασία των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων. Δεν έχει καμία σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και καθώς πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία δεν μπορεί κανείς να την επικαλεσθεί απέναντι σε τρίτους. Υπάρχει άλλη μια σύμβαση γνωστή ως σύμβαση της Βέρνης, η οποία αφορά την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Ούτε αυτή φαίνεται να είναι σχετική (εκτός και εάν ο συντάκτης του κειμένου έχει συγκεκριμένη άποψη για τους χρήστες του facebook!).

Η διάταξη UCC 1 1-308-1-103 της Ρωμαϊκής Κατάστασης πάλι τι είναι; Ίσως εννοείται η Συνθήκη της Ρώμης. Δύσκολο, μιας και με την Συνθήκη της Ρώμης το 1957 ιδρύθηκε η ΕΟΚ, θέμα μάλλον άσχετο με το ζητούμενο. Μήπως εννοείται το Καταστατικό της Ρώμης; Με αυτό πάλι ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το 2002 (μπορεί ο συντάκτης δικαίως να έχει φιλοδοξία να αγορεύσει μια μέρα κάπου εκεί αλλά εδώ το θέμα μας είναι άλλο!).
Καμία νομική διάταξη με αυτά τα στοιχεία σχετική με το θέμα δεν υπάρχει.

Κανένας δεν φοβήθηκε λοιπόν με την επίκληση των άσχετων νομικών διατάξεων που με ένα copy-paste πίστεψαν οι χρήστες ότι "έτριψαν στη μούρη του αόρατου εχθρού".

Αλλά και ως προς το υπόλοιπο κείμενο:
Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα κανένα κείμενο τέτοιου είδους (ακόμη και εάν αναφερόταν σε υπαρκτές νομικές διατάξεις) δεν μπορεί να περιφρουρήσει τα δεδομένα των χρηστών από την κακόβουλη χρήση ούτε να τους προστατέψει από την εταιρία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κάθε χρήστης του Facebook όταν δημιουργεί τον λογαριασμό του καλείται να αποδεχθεί τους «Όρους χρήσης και λειτουργίας». Σύμφωνα με τους νόμους περί ηλεκτρονικών συναλλαγών κλπ, η αποδοχή των όρων (το κλικ δηλαδή που είναι υποχρεωτικό να γίνει δίπλα στην πρόταση «Αποδέχομαι τους όρους κλπ» προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή του χρήστη) είναι η «ηλεκτρονική υπογραφή» μιας σύμβασης, ενός ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του χρήστη και της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από το Facebook. Καλό ή κακό, ό,τι γράφεται εκεί ισχύει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Στο κάτω αριστερά μέρος της σελίδας του Facebook υπάρχει και μπορεί ο καθένας να δει  άνα  πάσα στιγμή τους όρους χρήσης, προστασίας προσωπικών δεδομένων κλπ που ισχύουν, γιατί ο ίδιος τους αποδέχθηκε και τους αποδέχεται καθημερινά συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί την σελίδα.

Καμία σύμβαση που έχετε υπογράψει στη ζωή σας δεν ανατρέπεται έτσι εύκολα με μια μονομερή δήλωση.

Ένας τρόπος υπάρχει για απόλυτη προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Μην τα μοιράζεστε! Και εάν τα μοιράζεστε επιλέξτε τουλάχιστον τις σωστές ρυθμίσεις απορρήτου ώστε να περιορίζεται ο κύκλος των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτά. 

Και οι Moufbusters: 

Η μούφα στα Ισπανικά
Εμείς το λέμε και το ξαναλέμε:

Είναι ΠΑΝΤΑ ΜΟΥΦΑ!

Ειδικά όταν ο βαθμός ασυναρτησίας αγγίζει κόκκινα!

Η συγκεκριμένη μούφα ανακυκλώνεται από το Νοέμβριο του 2012 και έχει κυκλοφορήσει σε πολλές παρόμοιες εκδοχές και σε πολλές γλώσσες.


Καταφέραμε επίσης να λύσουμε το μυστήριο του UCC 1 1-308-1-103!

Ο Νόμος UCC που αναφέρει το κείμενο είναι ο Uniform Commercial Code (Ενιαίος Εμπορικός Κώδικας) των ΗΠΑ που ψηφίστηκε το 1952 με σκοπό να ρυθμίζει τις διαπολιτιακές εμπορικές συναλλαγές εντός των ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πόσο σχετικός είναι αυτό ο νόμος με τα προσωπικά δεδομένα στο Facebook αλλά και πόσο μπροστά από την εποχή τους (60 χρόνια) ήταν οι νομοθέτες που τον θέσπισαν!

Επειδή είμαστε σπασίκλες θα σας βάλουμε και τις παραγράφους 1-308 και 1-103 (από τη βιβλιοθήκη της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Cornell):

§ 1-308. Performance or Acceptance Under Reservation of Rights.
(a) A party that with explicit reservation of rights performs or promises performance or assents to performance in a manner demanded or offered by the other party does not thereby prejudice the rights reserved. Such words as "without prejudice," "under protest," or the like are sufficient.
(b) Subsection (a) does not apply to an accord and satisfaction.

§ 1-103. Construction of [Uniform Commercial Code] to Promote its Purposes and Policies: Applicability of Supplemental Principles of Law.
(a) [The Uniform Commercial Code] must be liberally construed and applied to promote its underlying purposes and policies, which are: (1) to simplify, clarify, and modernize the law governing commercial transactions; (2) to permit the continued expansion of commercial practices through custom, usage, and agreement of the parties; and (3) to make uniform the law among the various jurisdictions.
(b) Unless displaced by the particular provisions of [the Uniform Commercial Code], the principles of law and equity, including the law merchant and the law relative to capacity to contract, principal and agent, estoppel, fraud, misrepresentation, duress, coercion, mistake, bankruptcy, and other validating or invalidating cause supplement its provisions.

Δεν χρειάζεται να έχετε ούτε Lower για να καταλάβετε ότι είναι δύο τυχαία και εντελώς εισαγωγικά κείμενα που δεν λένε απολύτως τίποτα. (Η πρώτη παράγραφος για παράδειγμα δεν λέει τίποτα περισσότερο από τον ορισμό του νομικού όρου: «με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος»).

Ο παρατηρητικός αναγνώστης μπορεί να αναρωτηθεί τι είναι ο παραπανίσιος άσσος (UCC 1 1-308-1-103) στο ελληνικό μήνυμα. Μην ανησυχείτε! Κυκλοφορεί και σε εκδοχή με παραπανίσιο 308!
(βλ. UCC 1 1-308-308 1-103)

Καταφέραμε επίσης να λύσουμε το γρίφο σχετικά με την Κατάσταση Ρωμαϊκή. Είναι όντως το Καταστατικό της Ρώμης (Rome Statute στα Αγγλικά), όπως φαίνεται στην εικόνα

και όπως πολύ σωστά μάντεψε η Φωτεινή Ντούρα πιο πάνω, το οποίο είναι η συνθήκη με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.Τέλος να πούμε ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2012 έχει βγάλει και το ίδιο το Facebook ανακοίνωση σχετικά με τη συγκεκριμένη μούφα και τονίζει ότι τα προσωπικά στοιχεία και ο έλεγχός τους ανήκουν στους ίδιους τους χρήστες και μόνο, οι οποίοι έχουν και τον αποκλειστικό έλεγχο πάνω στο πώς θα τα κοινοποιούν.

2 σχόλια:

  1. Παλικάρια κανείς δεν προστατεύει τίποτα. Απλά όλα γίνονται για το ντόρο. Το γράψατε άλλωστε τα προσωπικά δεδομένα δεν πρέπει να μοιράζονται

    ΑπάντησηΔιαγραφή